preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek"

 > Naslovnica
Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek"

LIDRANO 2017. - županijska razina smotre

Autor: Ivana Šalković, 15. 2. 2017.

13. i 14.2.2017. održana je županijska razina smotre LIDRANO grada Zagreba na kojoj smo sudjelovali i mi Bekovci, odnosno učenici Centra Vinko Bek.

Kristina Krsnik nastupila je na pojedinačnim nastupima kazivanjem poezije Dobriše Cesarića „Predgrađe“ 13.2.2017. u kazalištu Kerempuh. Kako je stručno povjerenstvo kasnilo preko 40 minuta cjelokupan program od 24 pojedinačne izvedbe je kasnio. Oni koji su ikad nastupili na sceni i na ovakvim manifestacijama znaju kako to para živce i podiže tremu ili vas umrtvljuje, što nikako nije pozitivan učinak za onoga tko nastupa, a niti za nas mentore ( ali mi smo samo iza naših učenika stoga nam je neusporedivo lakše). No, kako bilo najteže je onome prvom u nizu nastupa, a to je bila Kristina.  Ovo je uvod samo da osjetite malo atmosferu .

Koliko god da je Kristini bilo teško i naporno, a to je pokazivala samo hladnoća njenih dlanova, izašla je i počela kazivati. Dvorana je umuknula.... doslovno umuknula. Čuo se svaki Kristinin pravilno izgovoren slog, naglasak, misao pjesničkog niza. I onda gromoglasan pljesak, duuugi pljesak, zasluženi pljesak.

Dalje se nizalo preostala 23 nastupa, koje smo sa zadovoljstvom odslušale i većinom uživale u izvedbama mladih snaga.

Iščekivanje prosudbene komisije u sastavu: Kristian Potočki, glumac; Ana Maras, glumica;  Kostadinka Velkovska, glumica; Marija Trapić, profesorica; Jadranka Korda Krušlin, dramska pedagoginja.

Prosudbeno povjerenstvo obratilo se svim izvođačima i mentorima ukazujući na njihovo viđenje izvedbe, pohvale i zamjerke, njihov subjektivni sud. Kristina je i ovog puta bila prva po redoslijedu. Pokušati ću ponoviti njihove riječi: ova izvedba Kristine je način kako i s kojom mjerom, uživljenošću, ekspresijom, pravilnom dikcijom, naglascima treba kazivati poeziju, sinergija izvoditeljice i mentora, s dobrom dostatnošću slobode. Proživljenost ..... Uživale smo slušajući te pohvale i naravno prolomio se pljesak. No, trebalo je odslušati još preostale sudove. I tako oko 21,15 konačno smo čuli kojih sedam izvedbi se predlaže za državnu razinu. I Kristina je među njima!!! Bravo, bravo, bravo Kristina! Hvala na predivnoj interpretaciji!

14.2.2017. slijedile su skupne  izvedbe odabranih grupa srednjih škola u kazalištu Vidra s početkom u 12 sati. Prethodno su održane probe prema vremeniku. I tako naših deset učenika dramske grupe i zbora hrabro su otvorili ovaj nivo smotre. Izvedba izvanedna, bez greške izmamila je burni pljesak publike. Odgledali smo još nekoliko izvedbi ostalih učesnika. Naši učenici vraćali su se u grupama, a Melissa je ostala do posljednje izvedbe i uživala. Naravno, slijedi postupak prosudbenog povjerenstva koje je izreklo svoje mišljenje o svakoj izvedbi. Učenici Vinko Beka pohvaljeni su: zborski djelovi bili su unisoni, u tempu, izuzetna suigra glavnih likova postolara i vraga, Mihaela i Josipa. Jedini savjet odnosio se na problem prekrivanje glasa udarcima remena i potrebe da udarci budu tiši kako bi se čula svaka izgovorena riječ ( uzimam sebi na dušu....prejako sam udarala u pozadini). Savjet povjerenstva da predstavu „Postolar i vrag“ možemo bez zadrške prikazati na bilo kojoj smotri.... No, kako je još bilo četrnaest izuzetnih skupnih radova sve mahom gimnazija, povjerenstvo je teško odabralo tri rada koja prolaze na državnu razinu LIDRANO.  Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Kristian Potočki, glumac; Kostadinka  Velkovska, glumica; Vid Balog, glumac; Duško Valentić, glumac; Jadranka Tukša, profesorica i Jadranka Korda Krušlin, dramska pedagoginja odabrali su: II, III gimnazija i SŠ Vladimira Preloga. Za utjehu nama koji smo radili, mišljenja sam da ovakve izvedbe u cjelini teško da ćemo odgledati na državnoj razini. Ovdje smo doslovno uživali u svakom uratku, bilo u odabiru teksta, scenskih rješenja, uživljenosti glumaca, improvizacijama. Glumac Valentić izjavio je da bi sam rado zaigrao s ovim mladim ljudima, da daske na kojima se brusi jezik imaju budućnost.

Hvala učenicima na dva dana ispunjena pedagoško-kulturnim biserima.

Vidimo se na državnoj smotri.

Anita Matković
Tražilica
Kalendar
« Studeni 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

adrese

Kušlanova 59a, Zagreb

Filipovićeva 22, Zagreb

Oglasna ploča
CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" / Kušlanova 59a, HR-10000 Zagreb / www.centar-vinko-bek-zg.skole.hr / ured@centar-vinko-bek-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju