preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek"

Slobdne aktivnosti

Dramska skupina (OŠ i SŠ)


Slijepa i slabovidna djeca mnoge informacije o situacijama i stvarima koje ih okružuju ne mogu dobiti neposrednim opažanjem, već na osnovu razgovora s drugima. Takve posredne informacije stvaraju u djece oštećena vida siromašne predodžbe o okolini o slabo se učvrsšćuju u pamćenju, pa ona često ostaju pasivna.

Djeci oštećena vida, dakle, treba što češće omogućavati stjecanje informacija neposrednim iskustvom, najbolje kroz igru.

Vođena ovakvim shvaćanjem, u Centru "Vinko Bek" već niz godina djeluje dramska družina, kako u Osnovnoj tako i u Srednjoj školi. Njena značajna uloga u općem razvoju djece i mladeži oštećena vida ogleda se u sljedećem:
•  djeca i mladi stječu bogate informacije, a ne usvajaju znanja samo formalno
•  stalno ih se potiče i dovodi u nove situacije
•  potiče se razvijanje njihovih kreativnih sposobnosti
•  razvija se i obogaćuje njihova kazališna kultura, kultura govora, pisane riječi i scenskog izraza
•  potiče se pravilna interpretacija teksta i obogaćuje rječnik
•  spontanom igrom smanjuje se kako tjelesna tako i psihička napetost, pogotovo u javnim nastupima i novim situacijama
•  stječe se i razvija društvena svijest - kritičnost, odgovornost i trpeljivost
•  razvija se samopouzdanje i dolazi do bolje komunikacije i integracije djece i mladih u društvo
•  omogućuje im se dramsko stvaralaštvo u skladu s njihovim mogućnostima

Bavljenje dramskim aktivnostima objedinjuje literarno, likovno, glazbeno i govorno područje te scensku koreografiju pokreta.

Naše dramske družine redovito sudjeluju na školskim priredbama, na LIDRANU (smotri stvaralaštva djece i mladeži), gdje smo došli do državne razine natjecanja, i na smotrama osoba s posebnim potrebama.

Učenici koji pokažu dovoljno ustrajnosti i želje za daljnjim djelovanjem u dramskom izričaju, usmjeravaju se u Dramski studio slijepih i slabovidnih "Novi život", koji iza sebe ima pedesetogodišnju tradiciju, niz gostovanja po Europi i niz predstava visoko ocijenjenih i od publike i od profesionalne kritike.

Glazbene aktivnosti (OŠ i SŠ)


Opće je poznato da je slijepim i slabovidnim osobama glazba posebno bliska umjetnost jer se spoznaje sluhom, primarnim osjetilom slijepih ljudi, stoga se u njihovu odgoju i obrazovanju glazbenoj umjetnosti mora posvećivati izuzetna pažnja.

Glazbene sposobnosti slijepe i slabovidne djece i mladeži treba otkriti i razvijati, kako bi se u budućem životu mogla aktivno baviti glazbom, bilo profesionalno, bilo amaterski. Naime, slijepoj osobi aktivno bavljenje glazbom omogućava instinsku socijalnu integraciju, bez koje nema prave kvalitete života, kojoj svi težimo.

Naši učenici dobivaju individualnu poduku iz glasovira, sintesajzera, harmonike i gitare. U Osnovnoj školi mogu pjevati u zboru, a u Srednjoj školi svirati i pjevati u školskom bendu. Svi naši učenici koji se bave glazbom nastupaju u raznim prigodama u školi i izvan škole. Posebno se ponosimo "Raspjevanim proljećem", natjecanjem osnovnoškolaca u pjevanju (uz koje u zadnje vrijeme ide i natjecanje u kreiranju odjeće), u koje dolaze do punog izražaja nadarenost djece i kreativnost nastavnika, i koje nam svima donosi mnogo zadovoljstva i radosti.

Likovne radionice (OŠ i SŠ)


Program likovnih radionica namijenjen je učenicima koji žele naučiti nešto više o likovnom stvaralaštvu, primjenjujući znanja koja su stekli u nastavi likovne kulture. U likovnim radionicama koristimo tehnike i materijale koji nisu obuhvaćeni redovnim nastavnim programom, pa, npr. umjesto klasičnog formata papira radimo izuzetno velike formate, umjesto oblikovanja gline izrađujemo skulpture od kaširanog papira, a upoznajemo se i s novim tehnikama kao što je akrilna boja.

Bavimo se i primijenjenom umjetnošću - izrađujemo predmete za uređenje škole, ovisno o godišnjem dobu i temi koju obrađujemo, a tu su i rekviziti za igrokaze te scenografija za školske priredbe.

Modni dizajn upoznajemo kroz naše, već tradicionalne, modne revije u sklopu priredbe "Raspjevano proljeće". Svake godine razlikuju se i po temi (šeširi, haljine, kišobrani, pregače, ...) i po izboru materijala (platno, papir, plastika, ...). Uglavnom od starog radimo novo. U područje mode spada i oslikavanje svilenih marama te izrada nakita. U programu rada likovne radionice je i grafički dizajn - oblikujemo čestitke, pozivnice, plakate, ... Želja nam je baviti se i keramikom, no za to nam treba jedno dobro keramičko kolo i keramička peć.

U likovnu radionicu dobrodošli su svi koji imaju malo dobre volje i ljubavi prema likovnom načinu izražavanja. Slijepi i slabovidni učenici radom u likovnoj radionici i rehabilitiraju. Radom na papiru slijepi upoznaju mikro-prostor, što ima pomaže u osvajanju velikih prostora. Rezanjem papira, modeliranjem u glini i crtanjem reljefnih crteža na specijalnim folijama razvijaju motoriku. Boje i plohe slabovidne uče gledati.

Ipak, ono najljepše i najvažnije u cijeloj likovnoj priči je stvaralački proces - gradiš nešto što je samo tvoje i u tome beskrajno uživaš.

Plesna skupina (OŠ i SŠ)


Ples je za naše učenike veoma korisna aktivnost jer kroz plesne strukture stječu, između ostalog, motorička znanja i umijeća koja pozitivno utječu na njihovo držanje, kretanje i orijentaciju.

Naše plesne skupine uvježbavaju narodne, moderne i klasične plesove koje izvode na školskim priredbama te susretima djece s posebnim potrebama. Plesačko umijeće članova plesne skupine dolazi do izražaja i na školskim "plesnjacima", a u privatnom životu znatno doprinosi kvaliteti njihova društvenog života.
Literarna skupina (OŠ i SŠ)


Njegovanje čitanja, pisanja, govorenja i slušanja veoma je važno za osobe oštećena vida jer je jezik medij u kojem se one mogu najbolje ostvariti. Štoviše, on im je ponekad gotovo jedino sredstvo komunikacije te usvajanja znanja i prikupljanja korisnih informacija. To je medij u kojem su slijepi i slabovidni, uz glazbu, ostvarili najbolja umjetnička, stručna i znastvena djela.

Slijepe su osobe po naravi oštećenja upućene na govorenje i slušanje, pa su često dobri govornici i zahvalni slušatelji. No, ne smije se zanemariti njegovanje lijepog čitanja i pismenog izražavanja jer slijepi ne smiju biti "naslušani" govoritelji, nego i dobri čitači i educirani spisatelji.

Literarna skupina naše škole radi u skladu s navedenim činjenicama, pri čemu se vodi računa o željama i sklonostima njenih članova. Sadašnje generacije naših učenika najviše vole poeziju, pa se ona sluša, čita, govori i piše. No, ne zanemaruje se ni proza, posebice sudjelovanje u pisanju konferanse i vođenju školskih priredbi. Članovi skupine nastupaju u raznim prigodama u školi i izvan škole, sudjeluju na natjecanjima, a često svoje radove objavljuju u školskom listu.

Iz ljubavi naših učenika prema poeziji proizašli su susreti pjesnika, naših bivših učenika, pod nazivom "Da nikada ne zaboravimo".

Šahovska skupina


Šah je jedini sport u kojem slijepi mogu sudjelovati ravnopravno s videćim osobama. Naši šahisti postigli su zapažene rezultate na raznim natjecanjima, npr. Prvenstvu škola grada Zagreba, Mirkovićevom memorijalu, Prvenstvu Hrvatske za slijepe, a na Omladinskom svjetskom prvenstvu u Belgiji u kategoriji do šesnaest godina osvojili su prvo mjesto.

Športske aktivnosti


Atletika je sport koji utječe na rast i razvoj učenika, na poboljšanje motoričkih dimenzija i kardiopulmonalnih sposobnosti te na razvijanje sportskog duha. Naši atletičari nastupaju na mnogobrojnim europskim i svjetskim natjecanjima, paraolimpijadama, atletskim mitinzima i CROSS-countri natjecanjima (London, Riccione, Madrid, Lisabon, Sydney, Prag, Byalistok, Koventry.)

U dobro opremljenoj teretani Centra učenici mogu svakodnevno vježbati i jačati sve mišićne skupine. Kuglanje na četverostaznoj automatskoj kuglani postalo je veoma omiljeno među našim učenicima.

Golbal je specifična ekipna igra za slijepe i slabovidne osobe. Igra se zvučnom loptom na golove i veoma je omiljen i kod maldih i kod starijih.

Izviđači


Izviđači Družine "Iskra" postoje od 1971. i otada bogatstvom i raznolikošću svojih aktivnosti pokušavaju doprinijeti afirmaciji slijepe i slabovidne djece. Ravnopravno sudjeluju u svim izviđačkim akcijama, odlaze na izlete i logorovanja, održavaju sastanke s pjesmama i izviđačkim igrama, a u školskom časopisu, koji izlazi na brajici i uvećanom tisku, našem Šarenom pijetlu, zastupljeni su s mnogo stranica.

Naši izviđači osim službenih izviđačkih akcija imaju i svoje specifične akcije u kojima usvajaju nova znanja i razvijaju nove vještine. To su: Jabuke jeseni, Zimske igre prijateljstva, Pozdrav proljeću, Dan bijelog štapa, Dan pričanja priča, Dan RP, Fotosafari, Audiosafari, Poruka u boci, Telefonske poslovice, Lov na blago, Hodanjem do zdravlja, ...

Izviđači Družine "Iskra" uključeni su u rad Odreda "Savski gaj" koji nam pomaže u radu, a imamo i CB radiostanicu koja je u pogonu svaki dan.

Klub prijatelja kazališta


Odlasci u kazalište, razgovori o predstavamaTražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Studeni 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

adrese

Kušlanova 59a, Zagreb

Filipovićeva 22, Zagreb

Oglasna ploča
CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" / Kušlanova 59a, HR-10000 Zagreb / www.centar-vinko-bek-zg.skole.hr / ured@centar-vinko-bek-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju